Kennel Icefly

Om puddelen

Om puddelen

Puddelen finnes i 4 størrelser, toypuddel som er under 28 cm, dvergpuddel som er mellom 28 og 35 cm, mellompuddel som er mellom 35 og 45 cm og storpuddel som er mellom 45 og 62 cm.  De vanligste fargene er sort, hvit, brun, sølv, aprikos og rød. En meget intelligent, glad, følsom og lettlært hund.

Historie

Puddelen har i eksistert i Europa i mange hundre år som apporterende jakthund, gjeterhund og selskapshund. Man antar at dens opprinnelsesland er Frankrike og at Portugisisk vannhund og den ungarske gjeterhunden Puli har vært med på å danne den puddelen vi har i dag. Bilder av puddelen fra 1500 tallet viser at den var etablert som en ensartet rase på den tiden. Etter denne tiden fikk puddelen en kraftig utbredelse og ble en kjent og populær hund i store deler av Europa.

Fra midten av 1800-tallet startet engelskmennene sitt arbeid med en foredling av rasen og i løpet av 1900-tallet har puddelen blitt en svært populær rase.

Opplæring og bruk

På grunn av sine utstillingsfrisyrer, ser mange på puddelen som en «pyntedukke» mer enn en real hund. I virkeligheten er jo puddelen en like mye hund som en hvilken som helst annen rase og trenger å bli brukt og aktivisert. Agility, lydighet og spor er ypperlige aktiviteter du kan utføre med din puddel, lettlært som den er. Den blir også brukt som redningshund og førerhund. Rasen er faktisk kåret som den nest mest intelligente hund etter border collien. Den er lett å dressere og er veldig trofast mot sin eier, noe som også gjør den til en fremragende selskapshund

Det er likevel et fint samsvar mellom puddelens elegante utseende og dens vesen. Puddelen har noe forfinet, elegant, ja nesten en arrogant måte å være på. Den kan virke mer selvbevisst enn hunder flest. En puddelkjenner har sagt om puddelen: «Det stolte og hovmodige utseende med det kjærlige blikk kun for sin eier».

Puddelens intelligens gjør at oppdragelse er viktig. Den lærer seg nemlig også fort unoter. Oppdragelsen bør starte så fort man får valpen i hus. Det er viktig å begynne tidlig å sette valpen på et bord å lære den å stå stille mens vi børster og steller den. Det er viktig for pelsstellet seinere, men også viktig at hunden lærer at det er du som bestemmer når den skal være i henholdsvis ro og aktivitet. Puddelen kan være følsom for kritikk og samtidig veldig mottagelig for ros. Det er derfor viktig å finne balansepunktet her mellom fasthet og mykhet i oppdragelsen.

Det er selvsagt også viktig med regelmessig mosjon av puddelen, men den trenger ikke nødvendigvis de lengste turene hver dag. Det går fint å avpasse litt etter vær og føre. De minste pudlene er ikke veldig glad for å gå ut i regnvær eller kulde. Da kan det være nok med en liten luftetur i hagen eller rundt kvartalet.

Stell

Puddelen røyter ikke og mange allergikere kan derfor å ha puddel så lenge pelsen vaskes ofte og blir klipt helt kort. Det er uansett viktig at man jevnlig steller puddelens pels med børsting, vask og klipp. Siden den ikke røyter, vokser pelsen som menneskehår og må klippes jevnlig.

Hvis man ikke skal stille ut hunden sin er det mest vanlig å holde den i en lammeklipp, det vil si at pelsen i jevn lengde over hele kroppen. Velger man en sånn frisyre er det forholdsvis enkelt å holde hunden velstelt. En utstillingsfrisyre derimot krever en del arbeid.

Ørene er også viktig å passe på. Det vil vokse en del hår i øregangen som det er viktig å nappe ut med jevne mellomrom. Hvis ikke kan det fort bli for tett og lite luft i øregangen, og ørebetennelse kan da lettere oppstå.

Helse

Stor puddel: Diverse skjelettsykdommer, inkludert HD er registrert, men utbredelsen regnes for å være liten. Øyesykdommen juvenil katarakt er registrert, men utbredelsen er usikker.

Mellom-, dverg- og toypuddel: Disse rasene har delvis samme avlsmateriale, og sees her under ett. HD og patellaliksasjon er registrert, men utbredelsen er neppe stor. PRA er registrert, utbredelsen er foreløpig liten, men avlsrådet følger utviklingen nøye.

Norsk Puddelklubb

Spesialklubben for rasene heter Norsk Puddelklubb og ble stiftet i 1956, og ble raskt en av landets største spesialklubber. Aktiviteter som klubben står bak er blant annet spesialutstillinger, dressurkurs, lydighetskonkurranser, puddeltreff med diverse aktiviteter og pelspleie-/klippekurs.  4 ganger i året kommer også medlemsbladet «Puddelposten» ut.